MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Sinic nie widać na plaży w Szczecinku. Ale zakaz na razie jest

Sinic nie widać na plaży w Szczecinku. Ale zakaz na razie jest

Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

Polecamy

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

HIT DNIA
To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

TYLKO U NAS
Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut