MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łemkowska zupa ciurka...
fot. Fot. archiwum

Takich zup jeszcze nie jadłeś! TOP 20 nietypowych zup, które posmakują każdemu [PRZEPISY]

Łemkowska zupa ciurka

Składniki
1,5 litra wywaru z kości baranich lub wołowych
3 średnie wielkości cebule
2 łyżki masła
pół bułki
10 dag tłustego sera białego
1 łyżka melisy
1 łyżka pokrzywy
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
sól, pieprz

Wykonanie
Cebule obrać, pokroić na drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zarumienić. Całość dodać do wywaru.
Ser biały rozetrzeć ze śmietaną na jednolitą masę - to też dodać do wywaru i dobrze wymieszać. Następnie wrzucić rozdrobnioną bułkę.
Drobno posiekać pokrzywę i melisę i dodać do zupy, a następnie gotować - doprawić solą i pieprzem.
Przepis Jana Buczka, szefa kuchni

Zobacz również

Miłosz Redzimski z awansem na igrzyska olimpijskie. Natalia Kałucka o krok od Paryża

Miłosz Redzimski z awansem na igrzyska olimpijskie. Natalia Kałucka o krok od Paryża

Noc Muzeów w Lublinie. Tłumy chętnych na darmowe zwiedzanie w mieście

Noc Muzeów w Lublinie. Tłumy chętnych na darmowe zwiedzanie w mieście

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?