W skrócie
Jeśli zostało ci trochę twarogu, np. z przygotowania sernika, i nie wiesz, co z nim zrobić, możesz przygotować omlet sernikowy. Robi się go bardzo łatwo i jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Wystarczy zagnieść twaróg ze śmietaną i dodać do ciasta, które przygotowuje się na tradycyjny omlet. Możesz dodać do niego owoce – świeże lub mrożone, posypać cukrem pudrem albo podać z serkiem homogenizowanym.
Omlet sernikowy – przepis na pyszne śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2 omlety
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- dwie szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- pół szklanki śmietany,
- 200 g twarogu,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- ulubione owoce (mogą być mrożone),
- serek waniliowy (opcjonalnie).
Polecam także: Dutch baby, czyli puszysty naleśnik z piekarnika
Jak przygotować omlet sernikowy?
- Najpierw zblendowałam twaróg ze śmietaną i dodałam do niego cukier wanilinowy.
- Następnie zmiksowałam ciasto: połączyłam mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli.
- Obie masy wymieszałam dokładnie silikonową łopatką. Podzieliłam na dwie części.
- Usmażyłam dwa omlety na maśle. Patelnię przykryłam pokrywką, żeby masa ścięła się od góry, dodałam mrożone owoce.
- Omlet można posypać cukrem pudrem.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?